Home » Gebruikte materialen in onze producten
Kurk
Bamboe

Kurk

Kurk is de schors van de kurkeik.100% natuurlijk, recyclebaar en herbruikbaar. Na de eerste oogst begint er een nieuwe laag kurk te groeien. Vanaf dit moment wordt de kurkschors maar één keer in negen jaar van de boom gehaald! De schors “groeit” dus telkens weer aan na de oogst.*

Waar komen onze kurken sieraden vandaan?

Kurkbomen groeien veel in het Middellandse Zeegebied, maar Portugal is bij uitstek het land van de kurk. De Portugezen gaan bijzonder voorzichtig om met deze waardevolle hulpbron. Nieuwe plantages worden jaarlijks geplant om in de toekomst voldoende te kunnen oogsten. Kurkbomen kunnen niet zomaar worden gekapt, omdat de Portugese overheid strenge regels heeft opgesteld. Daarom kopen wij onze kurken sieraden vanuit Portugal in. Op die manier kunnen wij garanderen dat deze duurzaam, ecologisch en verantwoord worden gemaakt.

 

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van kurk?

Kurk is ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen.
Kurk is elastisch en samendrukbaar.
Kurk is hypo-allergeen en anti-allergisch.
Kurk is extreem slijtvast en heeft een hoge wrijvingscoëfficiënt.

 

Wist jij dat?:

Kurkschors is de enige schors die goed terug groeit na een oogst. Een kurkeik produceert honderden kilo’s schors en zal generaties van oogsten overleven. Een kurkeik kan gemakkelijk 20 keer geoogst worden tijdens zijn levenscyclus.

Bamboe

 Het is het belangrijkste voedsel voor panda’s en wordt gebruikt in de bouw, meubelindustrie en in onze sieraden.

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. De plant groeit zo’n vijfentwintig meter in 50 dagen. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Dit is natuurlijk hartstikke goed voor ons  en ons milieu, want komt geen vergif aan te pas! Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt, en bamboe doet dit beter dan gewone bomen.

Daarom zijn onze Bamboe sieraden duurzaam en goed voor ons en onze aarde.

Geschiedenis van Bamboe

Sinds mensenheugenis wordt bamboe al gebruikt in tal van toepassingen. In China zijn er plantages van zes tot negenmiljoen hectare en al eeuwenlang in gebruik. Er wordt met bamboe gebouwd, meubels gemaakt en  je kan er van eten.

Soorten Bamboe

Er zijn ongeveer 1500 soorten bamboe en grootste bamboevoorraden liggen in China.

De reuzenpanda die leeft van bamboebladeren wordt niet bedreigd door het gebruik van bamboe voor industriële doeleinden; de meeste industriële toepassingen worden namelijk vervaardigd van de Moso-bamboe. Deze soort heeft geen bladgroei onder de vijf meter en is daarmee voor de Panda geen bron van voedsel. De Panda zoekt zijn voedsel vooral in de gebieden waar meer laag groeiende bamboesoorten voorkomen.

De Moso-bamboe is na een aantal jaar ongeveer 25 meter hoog. Een moederstam maakt elk jaar nieuwe stammen aan. Het kappen van de moederstam bevordert de groei van kleinere stammen. Als je zo’n twintig procent per jaar oogst dan is het bos binnen een jaar weer aangevuld.